Apopsis Sound

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

Ιστορική αναδρομή

H Tivoli Audio είναι μια νέα εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Tom DeVesto, του οποίου η καριέρα υπήρξε συνυφασμένη με εκείνη του Henry Kloss, (διαβάστε τι έγραψε το περιοδικό HI-TECH τον Δεκέμβριο του 2003 με τίτλο “Ο μεγάλος λαϊκός ήρωας” δημοσιογράφος Παναγιώτης Καρύδης….) σαν συνιδρυτές της Cambridge Soundworks, έχοντας ανασυσταθεί πρόσφατα από την Creative Technology.

Από τη θέση του ως CEO της Cambridge Soundworks, έχει βοηθήσει στην εξέλιξη και εμπορική προώθηση πολλών, αναμεταξύ των πιο διαδεδομένων προϊόντων διασκέδασης για τον ελεύθερο χρόνο των τελευταίων 10 ετών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχεδιάστηκαν από τον Henry Kloss. Στόχος της Tivoli Audio είναι να συνεχίσει μια μακρά παράδοση και να προσφέρει στην αγορά προϊόντα μοναδικά στο είδος τους τα οποία να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν πλήρως τον καταναλωτή.

Γιατί είναι το καλύτερο ραδιόφωνο στον κόσμο;

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης) στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Henry Kloss άρχισε να κατασκευάζει ηχεία για τους συναδέλφους του φοιτητές οι οποίοι θέλανε να ακούν τις συναυλίες της Boston Symphony Orchestra. Από εκείνη τη στιγμή, χάρη επίσης και στην ενθάρρυνση που είχε από τον εφευρέτη της εκπομπής των FM, Major Edwin Armstrong και χάρη στην υποστήριξη άλλων μελών του προσωπικού του ΜΙΤ οι οποίοι τότε ήταν υπεύθυνοι σχεδιασμού των πιο προηγμένων Tuner (συντονιστών) FM “ευρείας μπάντας συντονισμού”, η καριέρα του Henry Kloss στολίστηκε με απίστευτες επιτυχίες. Είχε επιβραβεύσεις κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των Audio Hall of Fame, Consumer Electronic Assosiation Hall of Fame, την Emmy Award, για την πρωτοποριακή του εργασία στον τομέα της τηλεοπτικής προβολής.

Τα προϊόντα που σχεδιάστηκαν από τον Ηenry Kloss εκτείνονται από το πρώτο ηχείο με ελαστική ανάρτηση έως το σύστημα ηχείων για πολυμέσα που έχουν πουληθεί περισσότερο στον κόσμο. Παρόλα αυτά τα ραδιόφωνα των FM της KLH και της ADVENT του 1960 και 1970 παραμένουν στην κορυφή της αξιολόγησης των αγαπημένων του προϊόντων, κυρίως επειδή, ακόμη και σήμερα, οι ιδιοκτήτες τους αναφέρουν μια ευχάριστη χρήση μετά από τόσα χρόνια. Ο Henry Kloss υποστηρίζει ότι “το καινούργιο μου ραδιόφωνο είναι το αποκορύφωμα 40 και πλέον ετών δραστηριότητας, με σκοπό να φέρουμε τη μουσική στο σπίτι με προϊόντα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με ευχαρίστηση. Μολονότι το νέο μου ραδιόφωνο δε σχεδιάστηκε με πρόθεση να δείχνει ρετρό, μου αρέσει να σκέφτομαι ότι θυμίζει καιρούς όπου τα διάφορα προϊόντα σχεδιάζονταν με τιμιότητα, γούστο και αποτελεσματικότητα”.

Το ραδιόφωνο με τη μοντέρνα τεχνολογία και το ρετρό σχέδιο.

Εάν το ραδιόφωνο είναι κάτι σημαντικό στη ζωή σας, ένας αξιόπιστος σύντροφος στη δουλειά, στις στιγμές σας χαλάρωσης ή στις ώρες διαβάσματος, θα βρίσκατε το νέο επιτραπέζιο ραδιόφωνο Model One του Henry Kloss ακαταμάχητο.

Το ραδιόφωνο Model One είναι ικανό για ένα ήχο υψηλής πιστότητας εκπληκτικό και λαμβάνει πολλούς περισσότερους σταθμούς από άλλα ραδιόφωνα πιο ακριβά.

Τοποθετημένο πάνω στο γραφείο, στο τραπέζι της κουζίνας, στο υπνοδωμάτιο, ή στο σαλόνι, στο σπίτι είτε στο γραφείο είτε στο κατάστημα, το Model One του Henry Kloss θα σας συνεπάρει στην ευχαρίστηση του να ακούτε ραδιόφωνο όπως καμία άλλη συσκευή Hi-Fi μέχρι σήμερα. Έτσι όπως ένας γλύπτης, αφαιρεί κάθε στοιχείο που δεν ταιριάζει στο θέμα του, ο διάσημος σχεδιαστής Henry Kloss αποφάσισε να αποφύγει να υλοποιήσει εξαρτήματα τα οποία δεν συνεισφέρουν στο να αυξήσουν τη χαρά της ακρόασης, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής οθόνης.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ραδιόφωνο μονοφωνικό AM-FM το οποίο έχει διαστάσεις οκτώ ίντσες πλάτος, τέσσερις ίντσες ύψος και μόλις πέντε ίντσες βάθος, αποτελούμενο μόνο από τρεις διακόπτες για τον έλεγχό του. Ο πρώτος επιτρέπει το άνοιγμα και κλείσιμο της συσκευής καθώς και την αλλαγή της μπάντας FM-AM, ο δεύτερος επιτρέπει τον έλεγχο της ακουστικής στάθμης του ήχου (Volume) και ο τρίτος είναι ένας κυκλικός επιλογέας για τον συντονισμό. Ακόμη και η τροφοδοσία της συσκευής είναι ενσωματωμένη έτσι ώστε να μην είναι αναγκαία η χρήση ενός κάποιου άβολου εξωτερικού μετασχηματιστή (πάντως υπάρχει μία υποδοχή 12 Volt για να επιτρέπει τη χρήση ραδιοφώνου στo σκάφος ή στο αυτοκίνητο). Η καμπίνα της συσκευής είναι από ξύλο, όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά και για να προικιστεί με ένα ηχείο υψηλής ποιότητας που δεν θα χρωμάτιζε τον ήχο.

Έχει μια είσοδο για εξωτερική πηγή όπως CD ή κασετόφωνο, όπως επίσης και έξοδο για ακουστικά, καθώς και εγγραφής για κασετόφωνο. Η λαμπρή καριέρα του Henry Kloss μας ξαναφέρνει πίσω σ’ εκείνους τους καιρούς όπου εκπομπές στα FM αποτελούσαν την καλύτερη πηγή που υπήρχε τότε για να ακούμε τη μουσική. Αν και ο Henry Kloss είναι ξακουστός και για πολλά άλλα πρωτοποριακά προϊόντα τα μυθικά του ραδιόφωνα της KLH και της ADVENT που υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, ακόμη χρησιμοποιούνται και συντηρούνται με ευλάβεια από χιλιάδες ανθρώπους που είναι ευτυχείς τους κάτοχοι. Το νέο επιτραπέζιο ραδιόφωνο Model One είναι ο κατευθείαν απόγονος εκείνων των κλασικών.

Μα γιατί η ποιότητα είναι τόσο υψηλή;

Το νέο επιτραπέζιο ραδιόφωνο του Henry Kloss Model One είναι ο κληρονόμος μίας απίστευτης μαεστρίας και εμπειρίας στο σχεδιασμό ηχείων υψηλών επιδόσεων και ολοκληρωμένων συστημάτων για την ηχητική αναπαραγωγή. Tο σημείο “εκκίνησης” είναι ένα μικροσκοπικό μεγάφωνο 3″ προικισμένο με ένα μαγνήτη πολύ ισχυρό και μια ευρεία απόκριση συχνότητας. Είναι αρκετά μικρό για να αναπαράγει μια κλίμακα υψηλών συχνοτήτων πολύ εκτεταμένη αλλά άλλο τόσο ικανό να “σπρώξει” μία επαρκή ποσότητα αέρα για να επιτύχει ένα καλό μπάσο, μεταξύ των άλλων βελτιστοποιημένο από την παρουσία ενός ανοίγματος (τρύπας) στο πίσω μέρος της καμπίνας του επίπλου του.

Το Model One του Henry Kloss έχει μεταξύ των άλλων και ένα κύκλωμα ισοστάθμισης συχνοτήτων που επιτρέπει την προσαρμογή της εξόδου του μεγάφωνου του έτσι ώστε να επιτυγχάνεται πάντοτε μια απόκριση συχνοτήτων γραμμική σε διάφορα επίπεδα έντασης του ήχου. Αν και δε θα μπορέσει να κάνει τα παράθυρα να τρίξουν, όταν αναπαράγει ένα εκκλησιαστικό όργανο ή ένα ηλεκτρικό μπάσο, θα “παίξει” αρκετά δυνατά ώστε να εμποδίσει μια συζήτηση ακόμη και σε ένα περιβάλλον μεγάλων διαστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, η φυσικότητα του ήχου και η εκπληκτική του ευρύτητα θα δώσει μεγάλη ικανοποίηση κατά την ακρόαση για πολλές συνεχόμενες ώρες και με οποιοδήποτε είδος μουσικής.

Αλλά γιατί “πιάνει” τόσους πολλούς σταθμούς;

Αντί να χρησιμοποιεί κάποιο Standard ολοκληρωμένο κύκλωμα για το συντονισμό, το Model One του Henry Kloss αποτελείται από ένα νέου τύπου “Tuner FM” με διακριτά στοιχεία, ένα συνδυασμό με GasAs και MΕS-FET. Πρόκειται για μια τεχνολογία αρκετά ακριβή σε κόστος που είχε εξελιχθεί αρχικά για την κινητή τηλεφωνία και ποτέ δεν είχε χρησιμοποιηθεί για ένα ραδιόφωνο FM. Αυτή η διαταγή επιτρέπει να επιτευχθεί μια υψηλή ευαισθησία λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ίδια στιγμή τη δημιουργία “νοθειών” από τη μεριά των πιο ισχυρών σταθμών εκπομπής. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί κανείς να ακούει ένα μεγαλύτερο αριθμό από σταθμούς που μεταδίδουν συχνά προγράμματα πιο ενδιαφέροντα σε σχέση με τους κλασσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι οποίοι υπερκαλύπτουν τους πιο αδύναμους.

Για να εκμεταλλευτεί πλήρως την ευαισθησία και τη διακριτικότητα αυτής της μοναδικής διάταξης Tuner, το ραδιόφωνο Model One του Henry Κloss χρησιμοποιεί μια κλίμακα συντονισμού εξαιρετικά ακριβή και άμεση στην πρόσβαση. Ο κυκλικός επιλογέας συντονισμού είναι “ζυγισμένος” έτσι ώστε η κίνηση του να προκύπτει περισσότερο ακριβής απ’ ότι των άλλων συμβατικών ραδιοφωνικών δεκτών. Ένας δείκτης με LED μεταβλητής έντασης επιτρέπει να καταλάβουμε πότε ο σταθμός έχει συντονιστεί σωστά. Μια ειδική κεραία ΑΜ και FM εσωτερική, εξασφαλίζει τη σωστή λήψη στις αστικές περιοχές όσο και στα προάστια. Για τις πιο μακρινές περιοχές είναι καλό να χρησιμοποιεί κανείς την εξωτερική κεραία συνδέοντας την στην κατάλληλη υποδοχή που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής.

Γιατί είναι μονοφωνικό; (προσοχή στην δεύτερη έκδοση είναι στερεοφωνικό).

Αν λάβει κανείς υπ’ όψη ότι στόχος του Model One του Henry Kloss είναι να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός ήχος με το μικρότερο δυνατό όγκο αυτό το ραδιόφωνο έπρεπε να είναι υποχρεωτικά μονοφωνικό. Κατά πρώτο λόγο επειδή ένα ηχείο Hi-Fi υψηλής ποιότητας έχει καλύτερες επιδόσεις από δύο ηχεία μέτριας. Κατά δεύτερο λόγο επειδή είναι πραγματικά αδύνατο να επιχειρήσει κανείς ακόμη να εξομοιώσει τη στερεοφωνία με δύο ηχεία τοποθετημένα σε μία απόσταση 20cm μονάχα μεταξύ τους. Κατά τρίτο λόγο, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος ραδιοφωνικών σταθμών που δεν αποδίδονται σωστά εξαιτίας παρεμβολών σε ακρόαση Stereo, προσφέροντας αντίθετα μία καλύτερη απόδοση σε ακρόαση μονοφωνική. Eίναι δυνατόν να συνδέσουμε στο ραδιόφωνο και άλλες συσκευές μέσω ενός Mini Plug Stereo (μικρό καρφάκι). Όταν συνδέεται ένα κασετόφωνο η μία συσκευή CD τα δυο κανάλια προστίθενται ηλεκτρικά έτσι ώστε να αναπαραχθούν μονοφωνικά, παραμερίζοντας το “Tuner” του ραδιοφώνου. Όταν αντίθετα σκοπεύει να ακούσει κανείς με ακουστικά η κάνει εγγραφή σε κασετόφωνο από την έξοδο που υπάρχει στο πίσω μέρος της συσκευής, τότε αυτή στέλνει σήμα μονοφωνικό (στην δεύτερη έκδοση είναι στερεοφωνικό) και στα δύο τα κανάλια. Η χρήση ακουστικών θέτει αυτόματα σε σιγή το κύριο μεγάφωνο.

Γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο;

Η αφοπλιστική απλότητα του Model One του Henry Kloss έρχεται σε αντίθεση με προϊόντα όλο και πιο περίπλοκα που προσφέρει η σύγχρονη αγορά ηλεκτρικών. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο μικρό και εύκολο κανείς να το χρησιμοποιήσει που μοιάζει με παιχνίδι. Όμως αρκεί κανείς να το ανοίξει και να το ακούσει να κελαϊδάει με το κύρος της πλέον των 40 χρόνων εμπειρίας και καινοτομίας στο χώρο του ήχου. Το ραδιόφωνο Model One του Henry Kloss αναπαράγει έναν ήχο ανώτερης πιστότητας, με άλλα λόγια περισσότερη μουσική, από οποιαδήποτε άλλη συσκευή παρόμοιων διαστάσεων και κόστους. Πρόκειται για ένα αληθινό σημείο αναφοράς σε θέση να προσφέρει τη μέγιστη ικανοποίηση με τον ελάχιστο όγκο. Είναι πολύ απλό, δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρόμοιο στο κόσμο!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση Ε-mail σας δεν θα δημοσιευθεί.